• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Hernia

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping kan op een zenuwbaan drukken waardoor pijn ontstaat, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering). Op drie plekken in de wervelkolom kan een hernia voorkomen: onderin de rug, in de nek of schouderbladen. Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest. Slijtage van deze schijf is een proces dat tijdens het leven bij iedereen in zekere mate plaatsvindt. Dat kan aanleiding geven tot rugklachten, hoewel dat lang niet altijd gebeurt. Vaak komt hernia in bepaalde families wat meer voor. Zwaar werk met veel bukken en tillen kan wel meer rugklachten geven, maar het ontstaan van een hernia wordt daar niet door veroorzaakt. Hernia komt even vaak voor bij mensen die licht werk doen als bij mensen die zwaar werk doen. Hernia is een beladen term en een grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. De meeste herniaklachten kunnen echter goed behandeld worden zonder operatie.

Een hernia wordt gekenmerkt door drie fasen:

  1. Een intacte tussenwervelschijf
  2. Er is schade, maar de buitenste ringen zijn nog in tact en de kern is niet volledig doorgebroken.
  3. De kern is doorgebroken

In de eerste en tweede fase kan uw chiropractor u doorgaans met goede resultaten van dienst zijn. Wanneer echter de derde fase zich aandient, zal uw chiropractor u doorverwijzen voor een operatie, chomonucleosysis of andere behandeling.

Welke klachten horen bij een hernia?

De klachten van een hernia kunnen verschillen, dit is afhankelijk van de zenuw die geïrriteerd raakt. Hernia's in de lage rug hebben voornamelijk uitstraling in de benen, en kunnen worden gekenmerkt door bijvoorbeeld een scherpe pijn in het been, soms via het onderbeen tot in de voet en meestal gepaard met lage rugpijn. Ook kan er krachtverlies in het been optreden. Andere veel voorkomende klachten zijn: tintelingen, gevoelloosheid of zelfs verlamming (bijvoorbeeld een klapvoet). Sommige symptomen vallen in eerste instantie niet op (bijvoorbeeld verminderde reflexen).

Behandeling

De chiropractor begint met een uitgebreid lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klacht vast te stellen en met de patiënt te bespreken. Eventuele röntgenfoto’s worden opgevraagd en met de patiënt doorgesproken. Vervolgens verricht hij chiropractische correcties om blokkades op te heffen en de abnormale bewegingsbeperking te normaliseren. De correctie veroorzaakt een scheiding van samengedrukte gewrichten en haalt daarmee de druk op de zenuwen weg. Chiropractische behandelingen blijken zeer effectief. Veel patiënten hebben daardoor pijnstillende injecties of operaties kunnen vermijden.